Vi bekämpar jättebalsamin över hela landet!
Jättebalsamin är en av de arter som finns på EU:s lista över invasiva främmande arter. Det innebär att det är olagligt att importera, sälja, odla, transportera, använda eller plantera den i naturen.
Vi har flera års erfarenhet av att framgångsrikt bekämpa jättebalsamin runt om i Sverige. Den metod vi har haft bäst framgång med är genom rotdragning eller slåtter tidigt på säsongen, innan växten hinner blomma och sätta sina frön.
Behöver du hjälp med att bekämpa jättebalsamin? Tveka inte att höra av dig – så berättar vi mer!
Varför är det ett så stort problem?
Jättebalsamin härstammar ursprungligen från Asien och kom till Sverige bland annat genom trädgårdshandeln. Det är en ettårig växt som snabbt bildar täta, höga bestånd och sprider sig över stora områden. Växten blommar under juni och juli med stora rosa eller vita blommor.
När frukterna mognar spricker de och slungar iväg fröna, vilket ger växten en mycket hög spridningsförmåga. Fröna kan transporteras flera meter bort från moderplantan och ännu längre bort om det finns närliggande vattendrag.
Jättebalsamin konkurrerar också om plats och solljus med våra inhemska växter. Eftersom den växer snabbt och bildar täta bestånd, skuggar den ut andra växter och förhindrar deras tillväxt. Detta leder till att den inhemska floran får svårare att etablera sig.
Om jättebalsamin inte tas bort riskerar den att tränga ut våra inhemska arter. Växten lockar många pollinatörer, vilket vid första anblick kan verka positivt. Problemet är att detta leder till att den inhemska floran får mindre pollinering och därmed en minskad frösättning. Dessutom påverkar växten näringsomsättningen i marken, vilket försvårar återväxten av inhemska växter.
Hur sker bekämpning av jättebalsamin?
För att förhindra spridning av jättebalsamin är det viktigt att ta bort växten flera gånger under säsongen – innan den hinner blomma och sätta sina frön. Därefter bör man återvända till platsen åren efter för att ta bort eventuella växter som missats.
Om frökapslar redan har utvecklats måste noggranna försiktighetsåtgärder vidtas för att förhindra att fröna sprids under hanteringen. Vid felaktig borttagning riskerar problemet att förvärras. Materialet får inte komposteras, utan måste förbrännas för att hindra spridning till nya områden.
Bekämpningen är mest effektiv om den påbörjas tidigt på säsongen, innan växten har hunnit blomma eller börjat fröa av sig. Den vanligaste metoden för bekämpning är slåtter eller rotdragning.