Vi bekämpar invasiva växter åt kommuner, fastighetsägare och privatkunder

Vi har en lång erfarenhet av att bekämpa jätteloka, parkslide, kotula, jättebalsamin, blomsterlupin och andra invasiva växter. Särskilt stolta är vi över att vara certifierade parkslidebekämpare av FOR.

Våra bekämpningsmetoder varierar beroende på växten och bygger på den senaste forskningen inom området. Bekämpning kan se manuellt, maskinellt, med hetvatten eller kemisk. 

Vi har en lång erfarenhet av att bekämpa invasiva växter åt kommuner, myndigheter, fastighetsägare samt privatkunder. 

Då är du skyldigt att bekämpa enligt EU-förordning

Det finns i dagsläget 10st växtarter som hittas vilda i Sverige vilket är med på EU:s förteckning över invasiva främmande arter du som markägare enligt lag har en skyldighet att bekämpa. EU-förordningen  (1143/2014) fastställer dessutom att det är förbjudet att importera, sälja, odla, föda upp, transportera, använda, byta eller släppa ut växtarten i naturen. 

Har en fastighetsägare eller markägare fått kännedom om att det på deras fastighet växer en art som finns på EU:s förteckning över invasiva arter har de alltså en skyldighet att bekämpa arten.

Växtarterna är – Jätteloka, Jättebalsamin, Gul skunkkalla, Gudaträd, Fjäderborstgräs, Japansk humle, Japansk träddödare, Sidenört, Syrenslide och Tromsöloka.

Har du inte rätt kunskap, utbildning och erfarenhet av hur du bekämpar dessa växtarter riskerar du att förvärra problemet, sprida växten till andra, orsaka skador på andra människor samt bryta mot EU-förordningen. 

Problemet med invasiva växter

Invasiva växter kan orsaka betydande skador på vår naturliga miljö och negativt påverka den biologiska mångfalden. De sprider sig snabbt, tränger ut inhemska arter, kan skada människors hälsa samt medföra stora ekonomiska kostnader för samhället.

Spridningen kan ske på olika sätt beroende på växtart som:

  • Spridning med hjälp av jordmassor 
  • Dumpning i naturen 
  • Spridning med hjälp av fåglar 
  • Spridning från trädgårdsdammar
  • Spridning via frö 
  • Spridning via vatten

Invasiva arter kan vara utmanande att bekämpa utan rätt kunskap och strategi. Om man agerar utan att veta vad man gör finns risken att problemet förvärras, vilket gör det ännu svårare att få kontroll över situationen.

Mer information finns att läsa på Naturvårdsverkets hemsida.

Vanliga invasiva växter

Jätteloka

Lätt att känna igen som fullvuxen då denna kan nå upp till tre meters höjd. Växtsaften kan i kombination med solljus orsaka brännskador och ska behandlas med stor försiktighet. Enligt lag är du som markägare skyldig att bekämpa jätteloka.

Parkslide

Parkslide är känd som en av världens värsta invasiva växter. Den har en mycket stark spridningsförmåga och dess aggressiva rotsystem gör den mycket svår att utrota. Du hittar den ofta längs vattendrag, vägar och i gamla trädgårdar.

Övriga invasiva växter

Här hittar du mer information om andra vanligt förekommande invasiva främmande växter, samt växtarter som snart riskerar att hamna på en nationell lista över växter som utgör ett stort hot för Sverige.

Sveriges Radio P4 – Intervju med Etni

Peter Karlsson som är arbetsledare för invasiva arter blir här intervjuad av Sveriges Radio P4 Stockholm om bekämpningen av jätteloka på Högdalstoppen i Stockholm. – 24 Juni 2024

Vi hjälper dig med bekämpningen av invasiva växter!


ISO-Certifiering

Vi är mycket stolta över att ha blivit ISO-certifierade vilket skedde i början av 2022. Vi valde att göra detta för att visa att vi möter upp de krav som ställs på entreprenörer vid upphandlingar. Detta ger oss också en bättre och mer hållbar struktur i vår organisation.