Vi bekämpar blomsterlupiner i hela Sverige!
Blomsterlupin är för närvarande inte klassificerad som en invasiv art i lagstiftningen, men utvärderas den för att eventuellt inkluderas på en nationell lista över invasiva främmande arter Om den hamnar på listan kan den omfattas av olika restriktioner och förbud.
Vi har flera års erfarenhet av att framgångsrikt bekämpa blomsterlupin runt om i Sverige. Den metod vi har haft bäst framgång med är uppgrävning, antingen för hand eller maskinellt, beroende på beståndets storlek.
Behöver du hjälp med att bekämpa jättebalsamin? Tveka inte att höra av dig – vi berättar gärna mer om hur vi kan hjälpa dig!
Varför är den så svår att bekämpa?
Blomsterlupin introducerades till Sverige som en trädgårdsväxt och har sedan dess spridit sig snabbt. Den förekommer ofta längs vägar, järnvägar, i parker och trädgårdar.
Blomsterlupin sprider sig främst genom sina frön som explosivt kastas från frökapslarna flera meter bort. Fröna kan ligga i marken i upp till 70 år, vilket gör att spridningen kan pågå under lång tid. Utöver fröspridning kan blomsterlupinen även sprida sig genom underjordiska stamdelar. Blomsterlupin är en flerårig växt som övervintrar genom att knopparna ligger kvar under jord. Växten återkommer varje år och växer upp igen under nästa växtsäsong.
Ett hot mot den biologiska mångfalden
Blomsterlupin konkurrerar ut våra inhemska växter i de miljöer där den trivs. Den förändrar vegetationen genom sin förmåga att binda kväve, vilket gödslar marken och förändrar lokala ekosystem.
Växten lockar många pollinatörer, vilket vid första anblick kan verka positivt. Problemet är att detta leder till att den inhemska floran får mindre pollinering och därmed en minskad frösättning. Dessutom innehåller blomsterlupin alkaloider som kan vara giftiga för får och nötkreatur och kan även orsaka allergiska reaktioner hos människor.
Hur ska dom bekämpas?
Enligt vår erfarenhet är det mest effektiva sättet att gräva upp växten, antingen för hand eller med maskin.
För att förhindra ytterligare spridning är ett annat alternativ är att slå ner beståndet innan det hinner sätta frö. Efter det bör man återkomma till samma område senare under växtsäsongen och även året efter för att ta bort nya plantor som kan ha grott från fröna. Bekämpningen kan ta tid, eftersom fröna kan ligga kvar i marken i upp till 70 år och gro när de hittar rätt förutsättningar.
Det är därför mycket viktigt att hantera växtmaterialet på ett ansvarsfullt sätt. För att förhindra att fröna eller rotdelar sprids vidare bör växtmaterialet tas om hand genom förbränning.
Men eftersom blomsterlupin är en mångårig växt, är uppgrävning det bästa och mest effektiva alternativet enligt oss och den metod vi rekommenderar till våra kunder.