Experter på bekämpning av invasiva växter
Som certifierade parkslidebekämpare använder vi oss av forskningsbaserade metoder. Vi är verksamma över hela Sverige och finns här för dig som privatperson, oavsett om du behöver hjälp med att bekämpa parkslide, jätteloka eller andra invasiva växter
Utan rätt kunskap, utbildning och erfarenhet är det extremt svårt att bekämpa invasiva växter. Problemet förvärras oftast och det blir ännu svårare att få kontroll över situationen, vilket kan medföra ännu högre kostnader att bekämpa området och kan få allvarliga konsekvenser för miljön.
Vi ser till att bekämpningen, bortforslingen och förbränningen av växtmaterialet sker på ett ansvarsfullt sätt och följer alla regelverk och bestämmelser.
Självklart kan du som privatperson använda ditt RUT-avdrag för att dra 50% av arbetskostnaden!
Har du parkslide, jätteslide eller hybridslide?
Vi är certifierade parkslidebekämpare av FOR, Fritidsodlingens Riksorganisation, och följer de metoder som bygger på mångårig forskningsevidens.
Vi har den utbildning och licens som krävs för att använda glyfosat, som efter 15 års forskning visat sig vara den effektivaste och billigaste metoden med minst negativ effekt på miljön jämfört med exempelvis markduk och uppgrävning. Rätt koncentration av glyfosat behövs vid rätt tidpunkt, annars riskerar bekämpningen att misslyckas.
Har du jätteloka på din mark?
Visste du att jätteloka finns med på EU:s förteckning (1143/2014) över invasiva främmande arter, vilket innebär att markägare enligt lag har en skyldighet att bekämpa den.
Jättelokan innehåller en växtsaft som i kombination med solljus, kan orsaka brännskadeliknande sår på huden som både är smärtsamma och kan leda till ärrbildning.
Det är inte alla kommunala återvinningscentraler som tar emot växtmaterial med jätteloka. Om bekämpningen och bortforslingen inte görs på ett korrekt och ansvarsfullt sätt riskerar du att sprida frön vidare och förvärra problemet.
Det är därför bäst att låta erfarna och ansvarsfulla bekämpare av invasiva växter, utrustade med korrekt skyddskläder, sköta bekämpningen, bortforslingen och förbränningen av växtmaterialet.
Övriga invasiva och problematiska växtarter
Utöver EU-förordningens lista över främmande invasiva arter finns det även ett flertal andra växtarter som snart riskerar att hamna på en nationell lista över växtarter som utgör ett starkt hot för Sverige.
De föreslagna växterna på den nationella listan är: Blomsterlupin, Höstgullris, Kanadensiskt gullris, Kaukasiskt fetblad, Parkslide, Sandlupin, Sibiriskt, fetblad, Spärroxbär, Strandkotula och Vresros.
Andra växtarter som inte finns med som förslag till den nationella listan, men som är bra att hålla under uppsikt är: Bergtall, Blekbalsamin, Boerstånds, Glanshägg, Mahonia, Palsternacka, Parksallat, Praktlysing, Silverarv, Snöbär, Syrenbuddleja, Tysklönn och Vintergröna.
Beroende på växtart använder vi olika metoder för att bekämpa, begränsa och stoppa spridningen. Arbetet kan ske manuellt, maskinellt, med hetvatten eller kemisk om det finns evidensbaserat forskning som stödjer användningen.
Kontakta oss idag!
I regel blir det billigare och går snabbare att bekämpa en invasiv växt ju tidigare den upptäcks. Vi hjälper dig att identifiera växten och lägga upp en bekämpningsplan.
- Verksamma i hela Sverige
- Som privatperson kan du använda ditt RUT-avdrag.
- Forskningsbaserade metoder: Bekämpningen sker manuellt, maskinellt, med hetvatten eller kemiskt.
- Certifierade parkslidebekämpare av Fritidsodlingens Riksorganisation (FOR).
- ISO-certifierade inom miljö, kvalitet och arbetsmiljö.